Doporuceni

Jaké druhy divokých holubů existují?

Kniha vypráví o různých plemenech holubů: sportovních, naváděcích, dekorativních, masných. Podrobně jsou popsány způsoby chovu a výcviku holubů, potravní a krmné režimy a způsoby průmyslového chovu masných plemen. Kniha je určena širokému okruhu čtenářů.

obsah

  • ÚVODNÍ SLOVO
  • BIOLOGICKÉ VLASTNOSTI HOLUBŮ
  • TYPY DIVOKÝCH HOLUBŮ
  • Z HISTORIE VYSVAZOVÁNÍ HOLUBŮ
  • PLEMENA DOMÁCÍCH HOLUBŮ

TYPY DIVOKÝCH HOLUBŮ

SYSTEMATICKÁ KONTROLA TÝMU

Holubi tvoří přesně definovanou, druhově bohatou skupinu ptáků, kterou většina vědců klasifikuje jako samostatný řád s jedním podřádem a čeledí. Taxonomie čeledi je však stále nedokonalá a je třeba ji zlepšit, protože mezirodové rozdíly u holubů tento úkol značně komplikují.

Čeleď holubů (Columbidae) zahrnuje 4 podčeledi s 25 rody a 280 druhy, které jsou rozděleny následovně: první podčeleď – ozubení – obsahuje 1 rod a 1 druh; druhý – frugivoraví holubi – obsahuje 6 rodů a 113 druhů; třetí – korunáčci – 1 rod a 3 druhy a čtvrtá podčeleď – praví holubi – zahrnuje 16 rodů a 163 druhů.

Kromě toho byly do čeledi dodo seskupeny 3 druhy nelétavých holubů. Tito nemotorní ptáci žili na Maskarénských ostrovech a byli zcela vyhubeni v XNUMX.–XNUMX. století. Měli dlouhý, silný zobák s velkým otokem a hákem na konci a volným opeřením. Holubi vedli suchozemský způsob života, preferovali bažinatá místa, zřejmě jedli různé rostlinné potraviny a chovali se v párech.

Holubi z podčeledi pravých holubů se vyznačují normálními chodidly, jejichž zadní prsty nesou po stranách velké záhyby kůže. Ocas těchto holubů je delší než křídlo nebo nepřesahuje jeho délku a u některých druhů je navíc ke konci zúžený. Holubi žijící v lese mají krátká a široká křídla, zatímco holubi žijící na volném prostranství mají křídla delší a užší. Všechny druhy této podčeledi však mohou dobře a dlouho létat. Většina holubů žije na stromech, ale živí se na zemi, a jen málo z nich žije výhradně na stromech.

Holubi této skupiny jsou považováni za silné ptáky, snadno se přizpůsobují životu v zajetí, jsou nenároční a snadno se chovají.

Rod typických holubů (Columba) sdružuje asi 50 druhů, z toho 6 druhů se vyskytuje v naší fauně. Jedná se o ptáky střední velikosti, proporcionální stavby těla a hustého opeření. Nohy jsou krátké a ne zcela opeřené. První letka je delší než šestá. Typičtí holubi jsou větší než hrdličky a mají krátký ocas. Lesní holubi jsou opravdoví „stromoví“ ptáci, ale potravu hledají na zemi a jen málo z nich se živí na stromech. Potravou jsou semena rostlin, která polykají celá, takže polykají drobné oblázky, aby je rozmělnili.

Hnízda se vytvářejí na stromech, keřích, skalních dutinách a dalších odlehlých místech. Ve snůšce jsou 2 vejce, u větších druhů 1. Mláďata se líhnou nahá, mírně pokrytá chmýřím. Mláďata rychle rostou a po opuštění hnízda se jejich opeření brzy změní na opeření dospělých ptáků.

Caesar nebo skalní holubice (C. livia)

Barva je tmavě šedá, křídla světle šedá, se dvěma příčnými černými pruhy. Od clintukha ho lze rozeznat podle bílého zadečku a od holuba skalního, se kterým je často zaměňován, podle tmavšího ocasu. Hlas holuba skalního se navíc od holuba skalního znatelně liší. Délka ptáčka je 33 cm.

Distribuováno v Evropě, Asii a severní Africe. Holub skalní je aklimatizován téměř ve všech městech světa. Divoký holub skalní žije v horské krajině (horní hranice nadmořské výšky do 2–2,5 tis. m), loukách a stepích, polodomácí forma ptáka žije v obydlených oblastech. Je to přisedlý a na některých místech kočovný pták. Aby se nakrmil, létá z měst do jejich okolí a provádí pravidelné lety. Sisaris se živí semeny různých rostlin, která vždy sbírají na zemi a neklují rostlinám z klasů. Často navštěvují pole osetá plodinami, výtahy, sklady obilí a kontejnery s potravinovým odpadem. Ve městech je tento pták krmen obyvatelstvem, takže na místech, kde se krmí, jsou často pozorovány velké koncentrace holubů, což vede ke zhoršení hygienického stavu ulic, náměstí, nádvoří a okapů domů. K odstranění těchto nedostatků je vhodné vyčlenit zvláštní místa pro krmení drůbeže, přidělit je městskému sdružení ochrany přírody, aby byl odpovědný za hygienický stav těchto míst.

Přečtěte si více
Jaké druhy zakrslých ovocných stromů existují?

Pro hnízdění si sisari vybírají různé prohlubně nebo dutiny ve skalách, strmé břehy řek a také si vytvářejí hnízda v lidských budovách. Hnízdo je ploché, postavené ležérně z větviček a pokryté peřím. K rozmnožování dochází stejným způsobem jako u holubů domácích. Tendence k synantropizaci, charakteristická pro skalní i skalní holuby, snižuje ekologickou izolaci a způsobuje mezi nimi hybridizaci. Na utváření městské populace se proto v místech, kde žijí společně, podílejí jak tyto druhy, tak holubi domácí, kteří odlétli z holubníků.

Holubi skalní mají ve snůšce 2 vejce.

holubice skalní (C. rupestris)

Barva opeření holuba skalního je podobná barvě holuba skalního, jeho ocas je světlejší a zobák černý. Tento typ holubů je navíc menší. Distribuováno v horských oblastech Tibetu, Pamíru, Tien Shan, Altaje, Transbaikalia, Přímořského kraje, Koreje a Himalájí. Hnízdí v samostatných párech nebo společenstvech ve výklencích skal, roklí a v městských budovách. Hnízdo je vyrobeno z větviček a stonků trávy. Snůška se skládá ze 2 vajec. Doba inkubace je 17 dní. Mláďata vylétají z hnízda ve věku 20 dnů. Vrkání je úplně jiné než „píseň“ holubice skalní: je krátké, prudké a má mnohem vyšší tón. Chování je podobné jako u holuba skalního.

Produkuje hybridní potomstvo s holuby skalními a domácími.

Barva opeření je modrošedá, krk má zelenofialový nádech, obilí je matný, vínově červený odstín; zobák je na bázi hnědočervený a směrem k vrcholu postupně žloutne; letky a ocasní pera jsou břidlicově modré; na křídlech není jasně ohraničený černý příčný pruh; na ocase jsou dva tmavé pruhy; nohy jsou tmavě červené. Samička má matnější zbarvení. Délka ptáčka je 32 cm.

Holub je rozšířen v Evropě, severozápadní Africe, Turecku, Iráku, Íránu, západní Číně, jižní části západní Sibiře, severní části Kazachstánu a Tádžikistánu. Na severu svého areálu je to stěhovavý pták a na jihu je to pták přisedlý. Obývá listnaté a smíšené vysokokmenné lesy, kde je mnoho starých dutých stromů. Brzy po příjezdu (v Moskevské oblasti – v dubnu) můžete slyšet vrčení kravského ocasu. Když se samec posadil na větev poblíž budoucího hnízda, vydává často opakované zvuky podobné hlasitému a chraplavému „hoo-hoo“, zatímco jeho úroda vzdouvá. Během páření je clintukh velmi opatrný a je obtížné se k němu přiblížit na blízko. Hnízdí většinou v dutinách v párech, často bez podestýlky, přímo na dřevním prachu, ale pokud jsou zde dutinové stromy, tak v koloniích. Snůška se skládá ze 2 vajec, jejichž inkubace začíná prvním vejcem. Mláďata se líhnou 21. den inkubace a hnízdo opouštějí ve věku 25-28 dnů. Ročně jsou 2 odchovy.

Clintukhi se živí semeny rostlin, sbírají je na loukách a lesních mýtinách a na konci léta a na podzim se ptáci přes den živí v hejnech na polích a v noci létají do lesa nebo nocují v lesních pásech.

Páří se s holuby skalními a domácími. Vzhledem k tomu, že se v lesích kácejí staré duté stromy, počet clintukhů je všude zanedbatelný.

holub (C. palumbus)

Barva opeření je šedavě šedá; zobák na bázi a cere jsou načervenalé, se žlutavou špičkou na hřbetě, šedavě šedá barva opeření přechází v modrohnědou; strany krku a jeho hřbetu s kovově fialovým nebo zeleným leskem; spodní část je světle šedá; na krku a ohybu křídla jsou bílé skvrny. Délka ptáka je 40–45 cm (ocas je 14–17 cm). Jedná se o největšího holuba ze všech divokých holubů.

Přečtěte si více
Jaké květiny se kladou na hrob v den pohřbu?

Distribuováno v Evropě, severozápadní Africe, Turecku, Iráku, Íránu, Afghánistánu, Himalájích, Číně. V severní části areálu se jedná o stěhovavého ptáka, ve zbytku o ptáka přisedlého. Holub hřivnáč zimuje v Zakavkazsku, Střední Asii a někdy zůstává v Moldavsku. Obývá listnaté, jehličnaté a smíšené lesy. V západní Evropě žije i v městských parcích.

Po příletu ze zimoviště (březen-duben) se holubi hřivnáči zdržují v malých hejnech, poté se rozdělí na páry, obsadí hnízdiště a začnou stavět hnízdo, které je stavěno z tenkých větviček různých dřevin ve výšce 3–4 m . První snůška se objevuje v dubnu nebo začátkem května, druhá v polovině července. Inkubace trvá 17–18 dní, účastní se jí oba ptáci. Samci po celou dobu hnízdění často vrkají a provádějí aktuální lety, mávají křídly ve vzduchu a jako by se před samičkami předváděli. Při vrkání je snadné přiblížit se k holubovi hřivnáči výstřelem z pušky, čehož často využívají pytláci, kteří tak odsoudí hnízdo s vejci nebo kuřaty k smrti. Holub hřivnáč nesnese vyrušování při inkubaci a krmení kuřat, a když se poleká, navždy opustí hnízdo. Pokud se člověk náhodou ocitne v blízkosti hnízda tohoto ptáka, neměl by se zastavit a zabránit holubovi, aby seděl na vejcích. Mláďata vylétají z hnízda ve věku 30 dnů a shromažďují se v hejnech a starší ptáci začínají s dalším líhnutím mláďat.

Oblíbenou potravou holubů hřivnáčů jsou semena jehličnatých stromů, kterými jsou často naplněny jejich plodiny. Tato semena sbírají nejen na zemi, ale klují je i z otevřených smrkových šišek. Holub hřivnáč požírá také semena bylin, brusinek, hlemýžďů a žížal.

Hmotnost holuba hřivnáče se liší v závislosti na dostupnosti potravy a jejím složení. Průměrná hmotnost samců během sexuální aktivity je 510 g. V této době se živí hlavně klíčícími semeny rostlin. V období růstu, květu a na začátku zrání obilnin se hmotnost holuba zmenší o 35 g, v průběhu zrání obilnin a sklizně se jejich hmotnost zvyšuje, ale nevrátí se na původní hodnotu. V období sexuální deprese, počínaje říjnem, holubi hřivnáči opět přibírají na váze, zvláště když se aktivně živí žaludy a bukvicemi: samci – v průměru do 526 g, samice – do 516 g nárůst hmotnosti je patrný zejména u žen. Na podzim tvoří holubi hřivnáčci společná hejna s mláďaty, která se často živí posekanými loukami a sklizenými poli a sbírají spadaná zrna pšenice nebo jiná semena kulturních rostlin.

Z holubů naší fauny může zemědělství škodit pouze holub hřivnáč. Porosty obilovin a hrachu nejčastěji poškozují hejna holubů hřivnáčů. Poškození zeleninových plodin je obvykle místního charakteru. Je třeba poznamenat, že rozsah škod na plodinách do značné míry závisí na dostupnosti přirozené potravy. Nevýznamná úroda borůvek, ostružin a dalších potravin způsobuje soustředění holubů hřivnáčů na polích, kde v takových letech způsobují značné škody na úrodě obilí. Opačný obraz je pozorován při hojné úrodě přirozené potravy, kdy holubi hřivnáči způsobují menší škody na zemědělských plodinách. Proto v období invaze holubů na zemědělská pole, aby se snížily škody, by měl být lov těchto ptáků zahájen dříve než obvykle.

Kolik holubů je na Zemi? Jaké druhy divokých holubů jsou u nás nejčastější a kde žijí? Čím se živí a kde si nejraději staví hnízda? Vážné zájemce o téma bude mít zájem dozvědět se o těchto ptácích co nejvíce.

Krásou a schopnostmi mohou divoké druhy konkurovat vybraným plemenům

Pouliční holubi se již dávno stali známým prvkem našeho prostředí. Najdou se v každém městě na planetě, vybrali si naše centrální náměstí a parky, turisté i místní obyvatelé je vesele krmí. Přinášejí také zbytečné potíže úřadům, které je nutí přidělovat prostředky na čištění památek, pouličních dlaždic a dalších prvků městské krajiny.

Přečtěte si více
Jakou barvu by měly mít zdravé kořeny orchidejí?

Divocí holubi začali lidem sloužit už dávno. Kdysi byli jako pošťáci docela populární. Zkrocený „pošťák“ dokáže doručovat zprávy na velké vzdálenosti a létat rychlostí 65 kilometrů za hodinu. Holubí pošta existovala až do konce druhé světové války a dodnes slouží k reklamním, propagačním a komerčním účelům.

Běžné typy

Celkem ornitologové na planetě objevili a popsali více než 280 druhů volně žijících ptáků patřících do čeledi Pigeonidae. Většina druhů nyní zmizela a ty zbývající se dokázaly dobře přizpůsobit moderním podmínkám a blízkosti lidí.

U nás se nejčastěji vyskytuje několik typů.

  1. Holub hřivnáč je nejznámějším typem v Evropě.
  2. Šedá.
  3. Šedá.
  4. Rocky.
  5. Holubice (lesní nebo obecná).
  6. Clintuh.

Všechny druhy se od sebe výrazně liší a mají jedinečné vlastnosti chování. Na rozdíl od domestikovaných ptáků hnízdí divocí ptáci v lesích a na strmých březích řek, na skalách a na jiných místech dosti vzdálených lidské civilizaci. Ptáci nežijí sami, ale v celých koloniích. Každý manželský pár nutně vylíhne dvě nebo tři vejce.

Hobby však čas od času odchovávají divoké jedince v domácích holubnicích. Holub holub, jeden z nejkrásnějších mezi volně žijícími druhy, je zvláště žádaný mezi holubáři.

Vyakhir

Holub hřivnáč nebo vityuten je velký lesní pták, žádaná kořist pro lovce

Tento druh má jiné jméno – vityuten. Hlavní vlastnosti plemene jsou následující:

  • tělo dosahuje délky 45 cm;
  • ocas je 66-77 cm;
  • hmotnost ptáka – asi 650 g;
  • rozpětí křídel je 70 cm nebo více, holub jimi hlasitě mává;
  • barva opeření je modrošedá, i když peří na zádech může mít modrohnědý odstín;
  • krk a prsa jsou šedočervené;
  • vosk a zobák jsou narůžovělé, špička je žlutá.

Samci a samice se od sebe barevně neliší.

Kromě Evropy jsou divocí holubi plemene holub hřivnáč běžní také v Turecku a Himalájích, Íránu a Iráku. Je zajímavé, že v severních oblastech vedou kočovný způsob života, ale ve všech ostatních zónách preferují život na jednom místě. Ptáci si za své stanoviště vybírají listnaté, jehličnaté nebo smíšené lesy, i když se často vyskytují na náměstích velkých měst.

Na zimu létají do Moldavska. Po návratu se celé hejno brzy rozdělí do párů, které začnou stavět hnízda a snášet vejce.

Holub je převážně holub lesní. Holubi hřivnáčci si raději staví hnízdo ve vysoké výšce, 10 – 12 metrů, a vybírají si k tomu nejvyšší stromy s hustou korunou. Hnízdo je celé sestavené z větviček, a když se na něj podíváte zespodu, je průsvitné. Každá větev pro hnízdo prochází nejpřísnějším výběrem.

Ptáci jsou velmi plachí. Pokud holuba vyděsíte vyhnáním z domova, holub hřivnáč se nejčastěji nevrátí.

Každá samice divokého holuba snese do hnízda obvykle dvě až tři vejce. Střídavě se líhnou samička a sameček. Mláďata se rodí po 15 – 17 dnech. Rodiče je krmí holubím mlékem – speciálním druhem potravy, kterou produkují ve svých plodinách. Mláďata jej jednoduše pijí a namáčejí zobáky do úrody svého otce nebo matky. O týden později začnou dostávat pravidelnou potravu a měsíc a půl po narození se dospělá mláďata snaží vyletět z hnízda.

Hlavní potravou holubů hřivnáčů je rostlinná hmota. To zahrnuje:

  • rostlinná zrna;
  • žaludy a semena;
  • matice;
  • bobule a plody keřů a stromů;
  • byliny.

Strava divokých holubů zahrnuje červy a housenky, stejně jako slimáky, i když to není jejich hlavní jídlo.

Samec a samice holuba hřivnáče postupně inkubují vejce v hnízdě.

Dospělí ptáci sbírají potravu z větví stromů nebo sedí přímo na zemi a klují padlé ovoce nebo zrna. Při krmení holubi hřivnáči někdy předvádějí zázraky akrobacie – ptáček se snadno zavěsí na větev hlavou dolů a zobákem dosáhne na ořech, který má rád.

Přečtěte si více
Jak čistit vodu v nafukovacím bazénu?

Nebezpečí pro ně je:

  • na obloze – větší dravci;
  • na stromech jsou lesní dravci. Stejná kuna je schopna vylézt na strom a zničit holubí hnízdo;
  • na zemi jsou lišky a jezevci. Vzhledem k tomu, že jedinci tohoto plemene jsou poměrně velcí, nemohou okamžitě vzlétnout, takže jsou ve vážném nebezpečí na zemi.

Dravců – úhlavních nepřátel holubů hřivnáčů – je v posledních letech stále méně a díky tomu postupně roste populace plemene. Na druhou stranu v mnoha zemích jsou zástupci tohoto druhu považováni za škůdce a stavy ptactva pilně redukují, ročně zastřelí tisíce ptáků, nedovolí jim stavět hnízda atd. Holubům hřivnáčům ale zatím nehrozí se vzhledem k jejich počtu na planetě stávají ohroženým druhem.

Holubice

Tento divoký holub je považován za nejběžnější. Pravděpodobně jste její zástupce viděli v ulicích vašeho města. Druh dostal své jméno podle barvy svého peří. Barva peří je mimochodem velmi podobná zbarvení divokého skalního holuba, ale jeho šedé protějšky mají tmavší ocasy.

Oblíbeným místem osídlení „Sisarů“ jsou hory a skály, kde si staví hnízda. Jednotlivci tohoto druhu se nacházejí také v lesích a v městském prostředí si našli své místo. Ačkoli nejčastěji šedí vedou sedavý způsob života, čas od času se stále stěhují ze svého místa a za letu pokrývají celé kontinenty.

  • u samců je délka křídla 22 cm;
  • samice mají o něco kratší křídla, 21,5 cm.

Šedý se živí semeny rostlin v oblasti, kde žije. Preferuje pšeničná zrna, sbírá je přímo ze země, a tím vyklízí venkovská pole.

Ptáci mají tendenci stavět hnízda na místech, kde by se k nim dravci obtížněji dostali. Ve městech jsou takovými místy střechy budov a podkroví. Postavit si rodinné hnízdo je výhradní výsadou „člověka“ a je to on, kdo sbírá vhodné větvičky a trsy trávy po celém území. „Dáma“ si hnízdo zařídí sama.

Holubi skalní si staví hnízda mimo dosah predátorů. Ve městech jsou to střechy a podkroví

Ptáci jsou schopni rozmnožování od časného jara do pozdního podzimu, někdy dokonce i v zimě. V průběhu roku je jeden pár holubů schopen snést 4–5 snůšek.

šedá holubice

Poprvé si jich všimli a popsali v Indonésii. Raději žijí v mangrovech a stromech. Hnízda se vyrábí v prvních jarních měsících.

  • opeření je stříbrošedé;
  • křídla stejné barvy, ale s černým lemováním;
  • okcipitální část krku se nazelenalým odstínem;
  • oči červené nebo fialové.

Dospělí dorůstají délky až 37 cm.

Skalní holubice

Tento druh je podobný šedým sisarům, ale jeho zástupci mají světlejší ocas a černý zobák. Jejich počet je mnohem menší; tito ptáci žijí hlavně v hornaté části Tibetu, Koreje a Altajského území. Divocí holubi tohoto druhu se v párech usazují ve starých lidských budovách nebo ve skalních puklinách, proto dostali svou přezdívku.

Existuje celá řada holubů skalních – běloprsých. Barva peří zástupců tohoto druhu je světlejší.

Turtledove

Ptáci především ohromují svou půvabností. Žijí v lesostepní zóně Ukrajiny a Moldavska, v jižní Evropě a na mnoha dalších místech. Nejčastěji je můžete najít na podzim nebo na jaře, kdy začíná období ptačího tahu.

Existuje více než sto poddruhů tohoto krásného a půvabného ptáka. Na obrázku je holubice kroužková.

  • délka těla – 27 cm;
  • průměrná hmotnost – 200 g;
  • barva peří je šedohnědá, s černým pruhem na zadní straně krku;
  • křídla jsou špičatá, s bílými pruhy;
  • ocas je klínovitý nebo poněkud oválný;
  • tlapky jsou červené.

Dospělí dorůstají délky 27 cm.

Ornitologové rozlišují až 160 různých poddruhů hrdliček. Existují i ​​tací, kteří žijí v Asii a Africe a také v Austrálii. Pojďme si stručně popsat nejběžnější z nich.

  1. Plemeno hrdlička svým zpěvem připomíná smích člověka, pro který se mu lidově říká „smějící se“ pták. Holubice jsou často chyceny a drženy v zajetí.
  2. Holubice krátkoocasá. Žije v Číně a na poloostrovech Hindustan a Indočína. Dorůstá délky až 22 cm a samotný ocas je až 9 cm Samci jsou o něco větší než samice a jsou světlejší. Jejich opeření je červenohnědé a jejich krk je modrošedý.
  3. Holubice kroužková. Stanoviště: evropská část naší země, stejně jako Asie a Afrika. Jednotlivci tohoto druhu vedou sedavý způsob života, usazují se v městských oblastech, nedaleko od lidí. Hnízda se vyrábí nejen na stromech, ale také ve štěrbinách domů a na okapech budov. Peří je šedohnědé, krk a prsa růžové. Na krku dospělých jedinců je patrný bílý polokroužek, ale u mladých zvířat tomu tak není.
  4. Hrdlička obecná. Vzhledově je podobný běžnému holubovi, ale má elegantnější stavbu těla a menší velikost. Hmotnost – 120 g Peří má pestré barvy, s velkým množstvím červenohnědých inkluzí. Žije v Evropě a Asii, na Sibiři a na severu afrického kontinentu. Tito jedinci nejen dobře létají, ale také se rychle pohybují po zemi. Raději se usazují v lesích nebo křoví, v blízkosti vodních ploch. Zimují v Africe, blíže rovníku.
  5. Sibiřská holubice (aka velká). Barva peří je podobná barvě holubice obecné, ale je mnohem větší. Žije na Dálném východě a v Transbaikalii, vyskytuje se také na jihu Sibiře. Usazuje se ve smíšených lesích a otevřených oblastech. Vede migrační životní styl.
Přečtěte si více
Jak často by se měly jabloně stříkat?

Clintuh

Tento typ holuba se od svých příbuzných liší svým krásným opeřením, které má namodralý odstín. Kromě:

  • krk a prsa ptáka jsou malachitové barvy;
  • křídla jsou břidlicově modrá, matná, s příčným černým pruhem;
  • ocas se skládá z tmavého peří s černými pruhy;
  • tlapky tmavě červené.

Klintukh žije v lesích Sibiře, Číny, Turecka a Kazachstánu

U samic není barva peří tak jasná jako u samců a lze je podle tohoto znaku odlišit.

Hlavním stanovištěm clintuha je Türkiye, Čína a Afrika. Vyskytují se také na Sibiři a v Kazachstánu.

Zástupci plemene žijí převážně v lesích, raději nestaví hnízda, ale usazují se v dutinách stromů. Vyhovují jim bukové háje a lipové lesy. Hnízda v dutinách se vyrábí ze suchých větviček.

Ptáci se v období rozmnožování stávají obzvláště utajenými. Samci, volající po samici, se schovávají v hustých korunách stromů. V případě jakéhokoli nebezpečí okamžitě vyletí nahoru a rychle zmizí mezi větvemi.

Je možné jíst pouliční holuby?

Častou otázkou, která zajímá mnohé, je, zda je možné jíst divoké holuby? Lékaři to kategoricky nedoporučují. Pokud chcete holubí maso opravdu ochutnat, je lepší si ptáčky objednat ze specializovaných soukromých chovů, kde je chovají a krmí zdravou vyváženou stravou. Ale při nákupu na tržišti od neznámého prodejce nevědomky riskujete – velmi dobře vám může uklouznout mršinu divokého ptáka.

Hejna holubů si odedávna vybírají náměstí a veřejné zahrady. Konzumace masa z městských ptáků se nedoporučuje

Jaká je škoda, ptáte se? Určitě každý slyšel přísloví – jsme to, co jíme a pijeme. Jinými slovy, naše buňky se tvoří ze stavebních materiálů, které přijímáme v potravě. To platí i pro holuby. Nyní se zamyslete sami:

  • pouliční ptáci nejsou v jídle vybíraví, krmí se kdekoli, dokonce i na smetištích (pravděpodobně jste je tam viděli);
  • Pijí vodu přímo z kaluží, ale co jsou to pouliční kaluže, to sotva stojí za vysvětlení.

Další argument není ve prospěch drůbežího masa z ulice – divoký holub žije jen tři až pět let, zatímco jeho domestikovaný příbuzný 15 a více. Hlavním důvodem je jídlo, které těm druhým jen prospívá. To je důvod, proč se nedoporučuje jíst holuby narozené a chované na ulici: jejich maso nebylo vytvořeno na základě produktů šetrných k životnímu prostředí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button