Jak se koroptve rozmnožují?
Gray Partridge – malý divoký pták, velikostně podobný obyčejnému kuře domácímu. Má tlumenou šedomodrou barvu s charakteristickými světlými skvrnami a pestrou kresbou. Jedná se o velmi běžný druh rodu koroptev, který má rozsáhlé stanoviště. Divoká kuřata, jak se jim často říká, mají velmi výživné a chutné maso, díky čemuž jsou oblíbeným předmětem lovu nejen lidí, ale i velkého množství volně žijících zvířat a ptactva.
Původ druhu a popis

Foto: Koroptev šedá
Koroptev šedá obývá celou Eurasii a byla přivezena i do Ameriky, kde velmi úspěšně zakořenila. Existuje 8 poddruhů tohoto ptáka, z nichž každý se liší barvou, velikostí a schopností reprodukce. Podle vědců je koroptev šedá potomky některých druhů prehistorických ptáků. Lovili je dokonce i neandrtálci, o čemž svědčí výsledky četných vykopávek a seriózních studií. Jako samostatné plemeno byla koroptev šedá izolována před několika desítkami milionů let na území Severního Mongolska v Zabajkalsku a od té doby se příliš nezměnila.
Video: Koroptev šedá
Koroptev šedá patří do čeledi bažantovitých, řádu Galliformes. Zřídka sedí na stromech, a proto je považován za pozemního ptáka. Navzdory velkému množství lidí, kteří si na něm chtějí pochutnat, silnému vlivu povětrnostních podmínek na přežití potomků, těžkému zimování bez odletu do teplejších oblastí, zůstává jeho populace poměrně početná a po nepříznivém období se rychle zotavuje.
Zajímavost: Ani světová kultura neobešla tohoto šedého, nenápadného ptáčka. Mýty starověkého Řecka vyprávějí o neslušném činu hrdého architekta Daidala, když shodil svého studenta ze skály. Ale Athéna proměnila mladého muže v šedou koroptev a ten se nezlomil. Podle mýtů proto koroptve nerady létají vysoko a raději tráví celý život na zemi.
Proti svým nepřátelům má jen dvě zbraně: pestrou barvu, která jí umožňuje ztratit se v listoví, a schopnost rychle běhat, jen v nouzových případech vzlétne šedá koroptev, aby se pokusila uniknout predátorovi. Vzhledem k vysoké chuti a nutričním vlastnostem jeho masa, nenáročnosti, je pták docela úspěšně pěstován v zajetí, ale se speciální stravou.
Vzhled a vlastnosti

Foto: Pták koroptev šedá
Koroptev šedá má své vlastní spíše zapamatovatelné rysy, podle kterých je snadné ji rozpoznat:
- malá velikost těla od 28 do 31 cm, rozpětí křídel 45-48 cm, hmotnost od 300 do 450 gramů;
- vyznačuje se zaobleným světle šedým břichem se světlou skvrnou v podobě podkovy, malou hlavou s tmavým zobákem, dobře vyvinutým hřbetem šedé barvy s charakteristickými pestrými hnědými skvrnami;
- tlapky tohoto druhu jsou tmavě hnědé, krk a hlava jsou světlé, téměř oranžové. Opeření samic není tak zdobené jako u samců a je často menší;
- mláďata mají po stranách těla tmavé a pestré podélné pruhy, které s růstem ptáka mizí.
Hlavním úkolem pestré barvy je maskování. Ptáci každoročně podstupují línání, které začíná na začátku letkami, pak přechází na další a úplně končí až ke konci podzimu. Díky hustotě opeření a pravidelnému línání jsou koroptve schopny žít i ve sněhu s mírným mrazem. Převážná část všech jedinců žijících v přírodě nevykonává každoroční lety do teplejších oblastí, ale zůstává zimovat v místě svého trvalého bydliště. Při hledání potravy vyhrabávají ve sněhu díry o délce až 50 metrů, ve zvláště chladných obdobích se v nich shromažďují v celých skupinách a vzájemně se ohřívají.
Kde žije koroptev šedá?

Foto: Koroptev šedá v Rusku
Koroptev šedomodrá se vyskytuje téměř všude v jižní a střední části Ruska, na Altaji, na Sibiři, v mnoha evropských zemích včetně Německa, Velké Británie, Kanady a Severní Ameriky a západní Asie. Za přirozené prostředí jsou považovány jižní oblasti západní Sibiře, Kazachstán.
Její oblíbená místa:
- hustý les, háje, okraje lesů;
- louky s hustou vysokou trávou, otevřené plochy s ostrůvky keřů, rokle;
- v některých případech se koroptev šedá ochotně usazuje v bažinatých oblastech, ale vybírá si suché ostrůvky s hustou vegetací.
Pro nejpohodlnější podmínky potřebuje prostor a přítomnost velkého množství keřů, vysoké trávy, kde se můžete snadno schovat, postavit hnízdo a také najít jídlo. Koroptev se často usazuje v blízkosti polí s úrodou ovsa, pohanky a prosa. Pomáhá zemědělství klováním škodlivého hmyzu a různých bezobratlých, kteří ohrožují úrodu.
Zajímavost: Poté, co si koroptve šedé vybraly místo k životu, je nikdy neopustí. Zde si po celý život staví hnízda, vychovávají potomky, krmí, na stejném území naopak zůstanou i odrostlá mláďata.
Nyní víte, kde žije koroptev šedá. Podívejme se, co jí.
Čím se živí koroptev šedá?

Foto: Koroptev šedá v přírodě
Dospělci tohoto druhu se živí převážně rostlinnou potravou: trávou, semeny rostlin, bobulemi, někdy doplní stravu malým podílem živočišné potravy. Rostoucí potomci jsou krmeni výhradně hmyzem, červy, různými larvami a pavouky, jak rostou, postupně přecházejí na obvyklou stravu pro dospělé.
Veškeré krmivo pro ptáky se získává výhradně ze země. V zimě je strava velmi vzácná, koroptve musí silnými tlapami trhat sníh, aby se dostaly k divoké trávě a jejím semenům. Často jim v tom pomáhají zaječí nory. Někdy se mohou živit ozimou pšenicí na zemědělských polích za předpokladu, že sněhová vrstva není příliš velká.
Ve zvláště těžkých zimách, které obvykle přicházejí po deštivých létech a podzimech se špatnou úrodou, mají tendenci se přibližovat k místům, kde žijí lidé, létají ke krmelcům na farmách pro chov dobytka při hledání stohů slámy, kde lze snadno dostat zrna zemědělských rostlin. nalezeno. Na jaře se jedí hlavně šťavnaté části rostlin smíchané s hmyzem. Jednotlivci se po hladové zimě rychle zotaví a jsou připraveni vylíhnout kuřata začátkem léta.
Při domácím pěstování koroptve šedé se běžné krmivo pro drůbež nedoporučuje. Je nutné ji co nejvíce přiblížit přirozené stravě, jinak mohou uhynout, odmítnout snést vajíčka a vylíhnout potomstvo.
Vlastnosti charakteru a životního stylu

Foto: Koroptev popelavá
Koroptev šedá je považována převážně za suchozemského ptáka. Dokáže rychle běhat a obratně manévrovat ve vysoké trávě, mezi stromy a keři. Startuje hlavně v případě vážného nebezpečí a přitom velmi hlasitě mává křídly, letí kousek nízko nad zemí a pak zase přistává, čímž dravce svede z omylu. Někdy dokáže létat na krátké vzdálenosti při hledání potravy a zároveň nepřekračuje hranice svého obvyklého území, ale to neznamená, že není schopen dlouhých letů – jsou také v jeho silách.
Při běhu se divoké kuře stává přísně vertikální, zvedá hlavu vysoko a při normální chůzi se pohybuje mírně shrbeně a rozhlíží se kolem sebe napjatým pohledem. Jedná se o velmi plachého a tichého ptáka, její hlas je slyšet jen zřídka. Jestli jen při pářících hrách nebo při nečekaném útoku, kdy vydávají velmi hlasitý zvuk, jako syčení.
Přes den krmení koroptví trvá jen 2-3 hodiny, zbytek času se schovávají v houštinách trávy, čistí si peří a věnují se všemu šelestu. Nejaktivnější hodiny připadají na časné ráno a večer, noc je časem odpočinku.
Zajímavost: Z oblastí se zvláště zasněženými zimami s nástupem chladného počasí míří koroptve šedé na jih, protože pod silnou vrstvou sněhu není možné získat potravu. Na jiných stanovištích zůstávají divoké slepice zimovat a po celý život provádějí při hledání potravy jen vzácné lety na krátké vzdálenosti.
Sociální struktura a reprodukce

Foto: Pták koroptev šedá
Tento druh koroptve je monogamní. Páry mezi divokými slepicemi často vydrží na celý život. Oba rodiče se stejnou měrou podílejí na krmení a ochraně potomků. Divoká kuřata snášejí vejce jednou ročně na samém začátku května, hned 15 až 25 kusů najednou. Hnízda koroptví se staví přímo na zemi, skrývají je v trávě, pod keři a stromy. Během inkubace, která trvá asi 23 dní, samice jen občas opouští snůšku za potravou, v době její nepřítomnosti je samec poblíž hnízda a citlivě sleduje situaci kolem.
Když se objeví predátor nebo jiné nebezpečí, oba se snaží odvést veškerou pozornost na sebe, postupně se vzdalují od zdiva a pak se v případě neexistence ohrožení vracejí. Samci v tomto období velmi často umírají a obětují se pro bezpečnost svých mláďat. Navzdory vysoké životaschopnosti potomstva může ve zvláště deštivých letech zemřít celé potomstvo najednou, protože hnízda jsou umístěna na zemi. Mláďata se líhnou téměř současně a jsou doslova okamžitě připraveni následovat své rodiče přes území bydliště na vzdálenost až několika set metrů. Mláďata již mají opeření, dobře vidí a slyší, rychle se učí.
Zajímavost: Týden po narození mláďat koroptev šedé jsou již schopna vzlétnout a po několika týdnech jsou připravena na dálkové lety s rodiči.
Koroptve šedé jsou společenští ptáci, kteří se neustále vzájemně ovlivňují. V jižních oblastech žijí v hejnech o 25–30 jedincích, v severních oblastech mají hejna o polovinu méně ptáků. Pokud jeden z rodičů zemře, druhý se o potomstvo kompletně postará, pokud dva z nich zemřou, mláďata zůstávají v péči dalších rodin koroptví žijících poblíž. Ve zvláště tuhých zimách se ptáci shromažďují v sevřených skupinách a zůstávají vedle sebe v malých sněhových doupatech, protože je snazší se společně zahřát a s nástupem tání se opět rozptýlí do svých odlehlých míst.
Přirození nepřátelé koroptví šedé

Foto: Pár koroptví šedých
Šedé koroptve mají spoustu přirozených nepřátel:
- luňáci, gyrfalconi, sovy a další draví ptáci, dokonce i vrány mohou lovit rostoucí koroptve;
- fretky, lišky, polární lišky a mnoho dalších dravých obyvatel lesů a polí.
Kvůli takovému množství nepřátel se vzácná koroptev dožívá až 4 let, i když za příznivých podmínek je řada jedinců schopna žít až 10 let. Před predátory se prakticky nemá čím chránit, kromě svých maskovacích barev. Koroptev šedá je považována za snadnou kořist. Proto jsou samička a samec tak ochranitelští a hlídají své potomky. Jen díky vysoké plodnosti a rychlé adaptaci kuřat není populace divokých kuřat ohrožena.
Kromě přirozených nepřátel přináší značné škody populaci koroptve šedé i aktivní používání různých pesticidů v zemědělství. Pokud hejno žije poblíž osady, pak je mohou navštěvovat i kočky a psi, aby profitovali z mladých jedinců. Ježci, hadi snadno rozbijí hnízda a hodují na vejcích. Zvláště mrazivé a zasněžené zimy způsobují také úhyn velkého množství koroptví. V tomto období jsou kvůli nedostatečné potravě velmi oslabení a stávají se snadnou kořistí predátorů.
Stav populace a druhů

Foto: Koroptev šedá v zimě
Šedá koroptev v současné době není v Červené knize Ruska, na rozdíl od její bílé koropteve, které hrozí úplné vyhynutí. Stav tohoto druhu je stabilní díky velmi vysoké plodnosti a přežívání potomstva.
Od konce sedmdesátých let uplynula staletí, jeho populace začala všude klesat, mnozí to připisují chemikáliím a pesticidům používaným k ošetřování zemědělských polí. Rychle rostoucí města navíc obsazují obvyklá stanoviště koroptví šedých, dokonce i obyčejní dvorní psi se stávají hrozbou pro své potomky. Například v Leningradské oblasti dnes není více než tisíc jedinců, v Moskevské oblasti o něco více. Z tohoto důvodu je koroptev šedá v Červené knize těchto oblastí a několika dalších v centrální části země.
Ornitologové podporují populaci koroptev pravidelným vypouštěním exemplářů dříve chovaných ve výbězích do jejich přirozeného prostředí. V umělých podmínkách se cítí velmi pohodlně a pak v přírodě rychle zakořeňují a dávají potomky. Předpovědi jsou více než pozitivní, podle odborníků lze populaci všude obnovit a koroptev šedé nehrozí úplné vyhubení – o tento druh se postarala sama příroda, která se mu odvděčila vysokou plodností.
Gray Partridge, přestože je to divoký pták, je vedle člověka již mnoho tisíc let. Pro dávné lovce to byla vytoužená trofej a od té doby se nic nezměnilo – také se loví, její maso je považováno za chutné a výživné. Také se snadno ochočí, pěstuje se ve venkovních klecích.
Datum zveřejnění: 10.07.2019
Datum aktualizace: 24.09.2019 v 21:14
Autor: Alekseeva Inna
Tagy:
- brodiví ptáci
- Sekundární
- Bilaterálně symetrické
- Divoká zvířata Ruska
- volně žijících ptáků
- Zvířata z Altajského území
- Zvířata z Altaje
- Zvířata z Anglie
- Zvířata z bažin
- Zvířata Velké Británie
- Zvířata východní Sibiře
- Zvířata z Německa
- Zvířata Eurasie
- Zvířata Evropy
- Zvířata Transbaikalia
- Zvířata západní Sibiře
- Zvířata z Kazachstánu
- Zvířata z Kanady
- Zvířata Leningradské oblasti
- Zvířata z lesa
- Luční zvířata
- Zvířata z Mongolska
- Zvířata moskevské oblasti
- Zvířata z polí
- Zvířata Severní Ameriky
- Zvířata ze Sibiře
- Zajímaví ptáci
- Kuřata
- Koroptev
- Koroptev
- Monogamní zvířata
- Skuteční ptáci
- Neobvyklí ptáci
- Nováčci
- Obratlovců
- Ptáci Kazachstánu
- Ptáci Leningradské oblasti
- Ptáci z lesa
- Ptáci moskevské oblasti
- Ptáci Ruska
- Ptáci Severní Ameriky
- Ptáci ze Sibiře
- Ptáci středního Ruska
- Bažant
- strunatci
- Čelisti
- Čtyřnohý
- Eukaryoty
- Eumetazoi